Beer Farga

Cinc motius per a no perdre’s el Barcelona Beer Festival’21

El certamen donarà un paper protagonista a les noves cerveseres sorgides durant la pandèmia, als cervesers nòmades amb projectes de rabiosa actualitat, als estils emergents internacionals, i a aquelles cerveses úniques i exclusives que s’estrenen en el BBF.

El Barcelona Beer Festival, el certamen de cervesa artesana més important del sud d’Europa, torna el 17, 18 i 19 de desembre a La Farga de L’Hospitalet després de la cancel·lació, hores abans de la seva inauguració, de l’edició del 2020. Però “tot allò bo es fa esperar”. Perquè, durant aquests mesos, el sector cerveser artesà ha tingut temps de “regenerar-se” i, fins i tot, de provocar alguns “brots verds” realment trencadors i inèdits. Totes les novetats, les noves tendències, els nous estils, i els noms propis del sector de la cervesa artesana es donaran cita durant aquests tres dies en un BBF que arriba aquest 2021, amb més ganes que mai.

De fet, en cada edició hi ha mil i una excusa per a acudir a aquesta gran festa de la cervesa craft, però en aquesta IX edició del BBF, hi ha cinc motius realment de pes.

1. El certamen donarà un paper rellevant a un nou fenomen sorgit durant aquest últim any i mig: les noves cerveseres nòmades. Són projectes que neixen, principalment, de la mà de gent del sector amb experiència en gestió, en màrqueting i comunicació, perfils sense la inquietud de tenir un obrador propi, però amb molta visió del mercat actual. Per això, solen ser projectes amb elaboracions arriscades, trencadores, i amb una imatge molt cuidada. De fet, l’aire fresc que suposa aquest nou corrent, ha empès també a moltes de les cerveseres amb més trajectòria a col·laborar amb ells, per a crear cerveses realment sorprenents i de qualitat. En aquesta línia de noves cerveseres nòmades en el BBF es podran catar les cerveses d’Animus Brewing (Barcelona), la OK Boomer de FlyBrew (Barcelona), la *Kimura de Newaza Beer (L’Hospitalet de Llobregat) o l’Avolar de Random Brewery (Vallgorguina), autèntics artistes de l’home-brewing, convertits ara en nòmades de pes.

2. Es podran conèixer als elaboradors de les cerveses que estan més de moda: les àcides de fermentació mixta. Malgrat ser l’estil més antic que possiblement es coneix, aquest tipus de cerveses estan vivint un gran auge, en part, impulsat pels elaboradors més inquiets que busquen investigar i provocar al consumidor. Són cerveses que en el BBF tindran un gran protagonisme, per això, protagonitzaran una dels Tastos Rotatius (taules rodones en les quals, durant uns minuts, el propi elaborador explica en “petit comitè” els secrets de les seves cerveses i les tasta amb els assistents).

3. Es donaran a conèixer, de la mà dels seus impulsors, estils de nova creació, com el que portarà la delegació italiana creadora de l’Italian Grappe Ale, un estil 100% italià que fusiona el millor del vi i de la cervesa. També conegut per les sigles IGA, es tracta d’un estil molt particular i amb una gran varietat de matisos en funció del tipus de raïm emprat (sangiovese, nebbiolo, croatina, brachetto, timorasso, freisa, malvesia, vermentino,…), de la seva procedència i, per descomptat, del toc del mestre cerveser.

4. Conèixer al mestre cerveser en persona i tastar la seva cervesa al costat d’ell o d’ella és una dels grans avantatges que té assistir al BBF. Poder estar a pocs metres del teu elaborador/a favorit/a, demanar-li una cervesa i que que t’expliqui el secret de la seva creació i alguna anècdota més. Tot això succeeix en els Meet the Brewer.

5. I, per descomptat, en el BBF es podran tastar cerveses úniques, i en exclusiva. Perquè molts elaboradors, i no poques cerveseres, es passen l’any guardant el seu millor “beuratge” per a estrenar-lo en el BBF. En aquesta ocasió, a més, com la pandèmia els ha tingut “en guaret”, al Barcelona Beer Festival 2021 es podran degustar autèntiques joies. Hi haurà cerveses en barril úniques. Beuratges que han pogut reposar i que estan en el seu millor moment (habitualment el ritme d’elaboració/vendes no fa possible tenir cerveses guardades llarg temps).

Altres protagonistes del BBF 21

Però en el BBF sempre hi ha molts més noms propis. Són tres trepidants dies per a provar, conèixer, descobrir, aprendre i compartir. Tres jornades en les quals hi haurà també masterclass, taules rodones, i altres esdeveniments lúdics i didàctics.

Un altre dels noms importants d’aquesta edició del Barcelona Beer Festival serà el de Ludmil Fotev, jutge internacional d’origen búlgar, que donarà una de les masterclass amb tast de cerveses búlgares i d’altres països de l’Est.

Cascade Brewing, una de les cerveseres més prestigioses dels Estats Units per la seva trajectòria i innovació en l’ús dels barrils de fusta per a la maduració de la cervesa, també és un dels plats forts del BBF, encara que també hi haurà una important presència de cerveses britàniques, com a reflex del boom que es viu en el sector craft al Regne Unit.

El BBF 2021 en xifres

I és que, el Barcelona Beer Festival torna amb forces renovades. Serà una edició més musical, amb més activitats complementàries, més gastronomia, en la qual es potenciarà als guanyadors del Barcelona Beer Challenge (celebrat al maig de 2021), i en la què es descobriran, com sempre, les cerveseres més noves del moment.

De fet, en aquesta edició es preveu comptar amb unes 161 aixetes, unes 235 marques diferents d’elaboradors (fàbriques i nòmades), amb prop de 600 cerveses diferents per a catar al llarg dels tres dies que duri el certamen.

Els directors del Barcelona Beer Festival veuen, per tant, que aquest certamen donarà molt de si. Recorden, a més, que serà un certamen segur, en el qual, se seguiran les recomanacions sanitàries i anticovid dictades per les autoritats.

A més, serà segur, perquè en aquesta edició, el BBF es declara obertament en contra de qualsevol mena d’abús i es posiciona com un espai lliure de discriminació, i de qualsevol mena d’assetjament, una política de “cultura sana” que pretén calar en tots els aspectes del festival, tant a manera interna en el personal del BBF, com en les marques i cerveseres participants.