El certamen, que s’ha celebrat el 17, 18 i 19 de desembre a La Farga de L’Hospitalet, ha recuperat la seva essència congregant els amants de la cervesa artesana i oferint una amplíssima gamma craft de fins a 600 cerveses diferents
Aquest diumenge tarda s’han tancat les portes de la IX edició del Barcelona Beer Festival i ho han fet deixant molt bon gust de boca a organitzadors, cervesers i visitants que han pogut retrobar-se, en la que continua sent la cita més important dedicada a la cervesa artesana del Sud d’Europa.
Després de la cancel·lació el 2020 a poques hores de la celebració, el BBF 21 suposava tot un repte, que ha estat batut i amb èxit. Perquè malgrat la situació actual i les restriccions i les mesures de seguretat que s’han mantingut en tot moment, els visitants han pogut gaudir, tastar i aprendre de la mà dels propis elaboradors. A més de les més de 600 cerveses diferents que s’han punxat aquests tres dies, els assistents al certamen han pogut descobrir autèntiques joies cerveseres, algunes rareses i, per descomptat, les cerveses premiades al Barcelona Beer Challenge (celebrat el maig del 2021).
Aquest BBF ha demostrat, a més, que el sector és més viu que mai i que aquest any i mig de pandèmia ha servit, fins i tot, per deixar florir alguns brots verds, com el que representen les joves cerveseres nòmades, que han estat unes de les protagonistes d´aquest festival.
També ho han estat les cerveses més de moda del moment, les àcides i de fermentació mixta, cerveses que fins i tot s’aproximen o trepitgen terrenys de l’enologia, en emular mètodes d’elaboració o fins i tot en fer servir mosts de raïm, com ho han demostrat els cervesers de la delegació italiana, presentant el nou estil Italian Grappe Ale.
L’edició més musical i més dinàmica
I és que, el BBF 21 tornava amb moltes ganes i forces renovades. Ha estat una edició més musical, amb més activitats complementàries, més gastronomia, en què s’ha potenciat els guanyadors del Barcelona Beer Challenge (celebrat el maig de 2021) amb aixetes i estand propis, i en què s’han descobert les cerveseres més noves del moment, algunes creades durant la pandèmia.
Una de les grans estrelles d’aquest BBF 21 ha estat, com s’havia anunciat, Cascade Brewing, una de les cerveseres més prestigioses dels Estats Units per la seva trajectòria i innovació en l’ús dels barrils de fusta per a la maduració de la cervesa. El seu pas pel certamen barceloní l’ha confirmat com un dels plats forts.
Així mateix, aquesta IX edició del Barcelona Beer Festival ha demostrat el gran interès del públic per les activitats complementàries. Així, han estat tot un èxit tant els Tastos Rotatius, on els participants coneixien i tastaven diverses cerveses de diversos elaboradors en directe i en petits grups, com també les sessions gastronòmiques de maridatge, com l’oferta per la Fundació Oficis de la Carn i la cervesera Lorena Bazán, del col·lectiu Pink Boots Society.
Presentació del primer informe de la cervesa artesana d’Espanya
Aquest BBF 21 ha estat també el marc elegit per a la presentació del primer Informe Tècnic de la Cervesa Artesana i Independent a Espanya, que aporta dades concretes del lloc que ocupa dins del sector en general i que també posa llum l’impacte que la pandèmia ha tingut sobre la producció cervesera. “Disposar d´una informació i d´una eina d’aquesta magnitud era una cosa necessària per al sector de la cervesa artesana”, va assenyalar Jesús León, membre de la Junta Directiva d´AECAI, l´Associació Espanyola de Cervesers Artesans Independents.
El primer Informe de la Cervesa Artesana a Espanya, que ha estat realitzat de forma conjunta per la mateixa Associació de Cervesers Artesans, per Beer Events i per la Fundació Social Innolabs, revela que la quota de mercat de la cervesa artesana (és a dir, el percentatge de vendes sobre la facturació global del sector) se situa a l’1,1%. L’any 2020, malgrat la pandèmia, es van elaborar més de 17,4 milions de litres de cervesa artesana, una mica menys que el 2019 (22,4 milions de litres), però una xifra que convida a l’optimisme, segons els responsables del informe. L’estudi també publica el nombre de cerveseres artesanes en actiu el passat any, 420 en total, xifra que no es pot comparar amb altres anys, en ser aquest el primer estudi exhaustiu realitzat a Espanya.
Un certamen segur que mira ja el futur
Una de les grans novetats d’aquesta IX edició del Barcelona Beer ha estat la publicació del manifest per relacionar-se de forma sana i horitzontal posicionant-se en contra de qualsevol tipus d’assetjament. D’aquesta manera, el BBF s’ha declarat obertament contra qualsevol tipus d’abús i es posiciona com un espai lliure de discriminació, i de qualsevol tipus d’assetjament, una política de “cultura sana” que pretén calar en tots els aspectes del festival, tant a mode intern al personal del BBF, com a les marques i cerveseres participants.
Però, a més, el certamen s’ha celebrat amb totes les mesures de seguretat i de prevenció recomanades per les autoritats. L’èxit de públic i el desenvolupament del certamen, malgrat la pandèmia, convida a pensar ja en una nova edició, la desena, que se celebrarà el 2022 a La Farga Centre d’Activitats.
En el que ja estan treballant els organitzadors del BBF és a la propera edició de l’InnBrew, el certamen exclusivament professional creat per satisfer les necessitats de les empreses dedicades al sector de la cervesa artesana. La seva segona edició (la primera es va celebrar el juliol passat), tindrà lloc els dies 31 de març, 1 i 2 d’abril del 2022.
Així mateix, ja està obert el termini de presentació de candidatures per al Barcelona Beer Challenge 2022, el certamen de cervesa artesana més important d’Europa. Els cervesers i les cerveseres poden presentar les seves elaboracions fins al 23 de gener de 2022. L’enviament de mostres s’haurà de fer entre el 7 i el 18 de febrer de 2022. I serà en el marc de la InnBrew quan es donin a conèixer les cerveses guanyadores així com el nom de la Millor Cervesera Artesana de l’any.