Èxit del Saló Innova 2016
Durant tres dies Innova, Saló de la Innovació, Investigació i Noves Tecnologies, celebrat a La Farga Centre d’Activitats, ha estat el punt de trobada d’atenció de diferents sectors que van des de la comunitat científica, el món universitari, empresarial i d’inversió assolint una interrelació que ha propiciat força sinèrgies positives.
Innova, organitzada per Conceptum i La Farga de L’Hospitalet, ha estat el centre de les propostes, nous projectes i brillants idees que en alguns casos necessiten el suport necessari per endegar plans d’innovació tecnològica, d’investigació mèdica entre d’altres. Ha estat en aquest sentit que el Keiretsu Fòrum ha fet, a La Farga, de fil transmissor entre tots els agents participants a Innova.
Així han estat presents entitats i organitzacions tant prestigioses en l’àmbit empresarial com AEBALL (Associació Empresarial de L’Hospitalet i Baix Llobregat, Cambra de Comerç de Barcelona, Associació Empresarial de Pedrosa i Pimec (Micro, Petita i Mitjana Empresa de Catalunya); i d’altres àmbits com el Club de Inventores, la Xarxa de Parcs Científics i Tecnològics de Catalunya i APTE (Asociación de Parques Científicos y Tecnológicos de España).
En aquest certamen, que per primer cop s’ha celebrat a Catalunya, s’han donat a conèixer projectes innovadors i de futur en matèries tan diferents com la investigació científica, el medi ambient, el lleure, les tasques de la llar o la neteja urbana.
En l’àmbit científic i de coneixement han apostat per Innova, amb la seva presència, des de la Universitat Politècnica de Catalunya, passant per l’IDIBELL (Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge) o el Parc Científic de la Universitat de Barcelona.
A Innova, hem vist des d’un maniquí que et permet ballar quan no tens parella, projecte arribat des de França per Baldoradance, uns ganivets tecnològics capaços d’arribar fins a 200 graus per tallar fins i tot plàstic, o el Sistema Eòlic Morcillo, de Cieza, projecte d’autogeneradors que permeten aprofitar també els vents suaus per generar energia.
En la innovació en medicina i salut dos dels projectes que han captat més l’atenció, guardonats també als premis Eureka, han estat per una banda MimetikOss de David Pastorino. Aquest projecte és un empelt ossi biomimètic. La seva capacitat única de comunicar amb el cos humà permet arribar a una completa i més ràpida regeneració òssia, en comparació amb les solucions actuals. La seva similitud a l’os humà natural, gràcies a la seva micro i nano topografia li permet ser reconegut com os propi per les cèl·lules òssies i remodelat com a tal. I per l’altra, el projecte nascut a l’IDIBELL fet per Xenopat: Orthoxenograft. Els orthoxenografts són models murins en els quals s’implanta un fragment de tumor humà en el mateix òrgan d’origen. Aquests xenografts ortotòpics derivats de pacient mimetitzen perfectament la genètica, histologia i resposta a fàrmacs dels tumors humans. Així, els orthoxenografts són eines clau per al desenvolupament de nous fàrmacs oncològics. A més, els orthoxenografts, són també l’eina més innovadora per guiar amb evidències científiques els tractaments personalitzats de càncer en temps real. Xenopat compta amb una col·lecció de centenars de orthoxenograft, incloent models de pulmó, mama, ovari, endometri, melanoma, còlon, sarcoma i tumors pediàtrics.
Els organitzadors d’Innova ja pensen en celebrar una nova edició del saló aprofitant la bona impressió que ha deixat la viscuda enguany a La Farga de L’Hospitalet.
Premis Eureka. Llistat d’innovacions
Notícia relacionada: Xenopat recibe el premio Eureka del Salón INNOVA Barcelona
La fotografia correspon a: Cucaval, membrana per a desaigües de Manuel Barrera.