L’AIFiCC organitza les VI Jornades d’Actualització d’Infermeria Familiar i Comunitària, a La Farga
Aquest dimecres ha començat a La Farga les Jornades organitzades per l’AIFiCC on les infermeres de primària alerten que cada cop es menja menys en família i això va en detriment d’una alimentació saludable.
Les infermeres de primària també destaquen que hi ha un increment del consum de proteïna, es menja massa sucre refinat i s’estan implementant costums alimentaris d’altres cultures (fast food) en detriment de la dieta mediterrània.
Una de les tasques d’infermeria és la promoció d’hàbits i estils de vida saludable, a través de la informació i sensibilització a la població. De fet, és a les consultes d’infermeria d’atenció primària on es detecten en els nens i infants els problemes relacionats amb l’alimentació i des d’on es promouen els bons hàbits en l’alimentació, tant del nen com del nucli familiar, perquè com destaca la infermera i sòcia de l’AIFiCC, Cristina Laserna “una de les grans dificultats que ens trobem és la poca implicació de la família. En aquest casos, fer un abordatge que només és pel nen (pacient) i no pel nucli familiar comporta un fracàs, si no modifiquem o tenim hàbits saludables a nivell de la família, no aconseguirem que el nen mengi millor, i molt menys que adopti un estil de vida saludable per l’edat adulta”.
Les infermeres de primària destaquen que s’està observant que les dietes en edats ben primerenques ja tenen un excés de sucres refinats i de greixos. De fet, segons dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya 2015, en la població de 3 a 14 anys s’observa que : un 27,5% consumeix freqüentment productes de contingut calòric elevat, un 15,4% brioxeria industrial i llaminadures, un 13,2% begudes ensucrades o refrescos.
També han observat que es consumeix més proteïna de la necessària, cosa que no només no implica un major creixement, sinó que suposa un esforç innecessari per a determinats òrgans (fetge/ronyó), i que s’estan adquirint costums d’altres cultures (fast food) en detriment de la nostra dieta mediterrània tan beneficiosa i recomanable.
A més, diu la infermera Paola Raventós, hi ha altres elements que també afavoreixen una mala alimentació “s’està perdent l’acte de menjar com a acte social, es menja poc en família, tots junts a taula, també es fan pocs àpats al dia (en lloc de dividir la ingesta d’aliments en 4-5 cops durant el dia), i a més tenim un estil de vida poc saludable. Els nostres nens i nenes fan poca activitat física, i són massa sedentaris”.
Tot plegat ens porta a que un 31.8% dels nens entre de 6 a 12 anys tingui excés de pes, que un 19,1% tingui sobrepès i 12,6% presenti obesitat, segons dades de l’Enquesta de Salut a Catalunya de 2015.
Alimentació en edats primerenques
En aquest sentit, cal apostar des de ben petits per introduir hàbits alimentaris saludables, i per això des de l’AIFiCC recorden que cal fer només lactància (si es materna, millor) fins als 6 mesos, i fins als dos anys juntament amb alimentació complementària. I que no s’ha d’iniciar l’alimentació complementària abans del 4 mesos o després dels 6 mesos, perquè pot produir efectes adversos en el creixement i desenvolupament, en les funcions renal, intestinal i metabòlica, així com en la conducta i hàbits dietètics de l’infant. Així mateix, la introducció tardana d’aliments potencialment al·lergògens no té cap efecte preventiu en el desenvolupament d’al·lèrgies (ni en la població en general ni en la de risc).
Anna Mulero, infermera i sòcia d’AIFiCC matisa respecte a l’alimentació complementària que cal que sigui “equilibrada, variada, suficient i individualitzada, que l’infant mengi en un ambient relaxat i còmode durant els àpats. No forçar, i respectar la sensació de gana (en absència malaltia), promoure hàbits higiènics, alimentaris i de comportament adequats, així com socials ( fent àpats en família) i fomentar el descobriment i acceptació dels diferents aliments per part del nadó, educant en el plaer de menjar amb moderació”, tal i com recull el Departament de Salut a les Recomanacions per a l’alimentació a la primera infància (0-3 anys).