Retromotor Farga

RetroMotor arriba amb la novetat de cotxes clàssics

Del 29 al 31 de març

La Farga Centre d’Activitats acull un any més RetroMotor, saló dedicat al motor més clàssic, i enguany arriba amb la principal novetat que, a banda de les millors motos clàssiques, també hi haurà cotxes clàssics.

El saló organitzat per Eventos del Motor aplega fins a 80 expositors i ocupa 9.000 m2 d’exposició de cotxes i motos, zona d’exposició de vehicles particulars i zona comercial o automobilia, amb peces, eines, llibres i revistes i complements i accessoris de tota mena.

El Saló RetroMotor Barcelona, el nou certamen orientat a cotxes i motos clàssiques, obrirà aquest divendres a la tarda les seves portes amb un divers programa de continguts, entre els quals destaquen diversos homenatges.

Homenatge al mític Cañellas i Ossa

Així, després de la inauguració oficial (17 h), es farà un homenatge al pilot Salvador Cañellas, al que se li lliurarà una placa per la seva brillant trajectòria, alhora que es visitarà l’estand muntat en el seu honor, que exhibirà diferents records, trofeus i fotos, així com alguns dels seus vehicles més emblemàtics.

Aquest espai exhibirà el SEAT 124 1800 amb el quedar en quart lloc del Ral·li de Montecarlo el 1977 o la Bultaco TSS de 125 cc amb la qual va vèncer el 1968 en el Gran Premi d’Espanya, al Circuit de Montjuïc, sent així el primer espanyol en aconseguir-ho. A més hi haurà el Selex Fórmula 1430 amb el que va competir.

Cañellas va ser el primer pilot espanyol en vèncer en una prova del Mundial de Motociclisme, proesa que va aconseguir en 1968. Dos anys després repetiria victòria pilotant una Derbi, aquesta vegada en la categoria de 50 cc.

El seu canvi a la competició en automobilisme va ser brillant, amb el títol del Campionat d’Espanya de Ral·li el 1972, quart lloc a Montecarlo el 1977, o campió d’Espanya de Turismes el 1979, entre d’altres èxits.

Un altre destacat homenatge serà el que es presti a OSSA, que comptarà amb una mostra monogràfica amb motiu dels 70 anys del llançament de la seva primera motocicleta.

En aquesta zona s’exhibiran algunes de les principals motos de la història de la firma catalana, com OSSA 125 (1951), 175 GT (1960), Urbs (1982), Yankee Z (1973), OSSA 50-A (1955), Enduro 230 (1967), Enduro 250-I-73 (1973), Phantom 250 AS (1974) o una Mar 250 (1971), entre d’altres.

Entre els actes programats per aquesta efemèride, dissabte 30 (12 h) tindrà lloc el lliurament d’una placa commemorativa a Eduard Giró, el que va ser destacat enginyer i fill del fundador de l’empresa, Manuel Giró.

Eduard Giró protagonitzarà igualment una xerrada-col·loqui sobre els èxits esportius i tècnics d’OSSA, alguns dels quals van ser obra del seu enginy, acompanyat del periodista Manuel Garriga a la zona de l’estand homenatge a la marca.

Efemèrides de Mini, Citroën i Seat 1430

El Saló dedicarà una zona especial a commemorar el centenari de Citroën, amb la col·laboració del André Citroën Club, exhibint diversos models emblemàtics, com un Dyane 6 que va competir en els 90 i properament en una prova a Spa Francorchamps i un BX que va córrer en l’última Spain Classic Raid, a la part esportiva.

També estaran presents un Traction Avant o “Pato”, com se li va denominar a Espanya, un DS (tauró) Prestige, 1 Ami, o CX. A més, per completar aquest viatge en el temps seran presents alguns dels cotxes del segle XXI de la firma francesa.

Una altra celebració serà amb el Mini, model que compleix 60 anys des del seu llançament. Aquest espai comptarà amb diversos models en diferents motoritzacions i acabats, amb la col·laboració del Club Mini Cooper.

També hi haurà una zona per commemorar els 50 anys d’existència del Seat 1430, amb la col·laboració del Club Nacional Seat 1430, 124 i 124 Sport. Així, els aficionats catalans podran retre homenatge a un vehicle que es va fabricar i es va presentar al públic per primera vegada a la ciutat, al Saló de l’Automòbil de Barcelona de 1969.

Motos com sempre, protagonistes

Al saló hi haurà a més un programa variat en què destaquen alguns aspectes relacionats amb el món del motociclisme. Així, dissabte (17 h) tindrà lloc un acte especial de reconeixement, organitzat per la Federació Catalana de Motociclisme, a Manel Fabregat Ferrer amb motiu del 50 Aniversari de la creació l’any 1969 de la Unitat Moto Alpina, dins de la Companyia Alpina de Creu Roja de Barcelona.

Aquesta unitat de socorristes motoritzats preparats en rescats de muntanya, pionera en la seva modalitat, estava especialitzada en cobrir diferents proves motociclistes a Catalunya en diverses especialitats (trial, TT / enduro, motocròs, concentracions, velocitat, resistència, raids, ral·li i també en sortides internacionals a Bol d’Or i als Elefantentreffen).

Per a la moto, Bultaco va crear el model Alpina, produït posteriorment en sèrie i d’una gran popularitat.

Poc després, dissabte (18 h) tindrà lloc a l’estand del Club Bultaco la presentació de l’AJR Bultaco Astro 4T, motocicleta que participarà en diverses proves de dirk-track aquesta temporada com el Campionat d’Europa, el Campionat de Catalunya o al Bultaco Day, entre d’altres.

En aquest acte hi seran presents els creadors de la moto el 1999 i els actuals, que han aplicat una sèrie de canvis, com nou motor, un nou escapament i altres components, que explicaran al públic l’evolució.

Certamen amb múltiples serveis

El Saló RetroMotor Barcelona es presenta com una fira amb múltiples serveis i activitats de cara a l’aficionat. Entre els mateixos destaquen:

  • Zona Comercial: múltiples expositors van amb peces, eines, recanvis, records, col·leccionisme, documentació, llibres o revistes del món dels vehicles clàssics.
  • Zona especial per particulars de vehicles: Cover Garage, com s’anomena aquest espai, és una àrea perquè els propietaris particulars puguin exposar els seus vehicles, ja siguin cotxes o motos, indicant preu i altres característiques, i tot de forma completament gratuïta gràcies al patrocini de l’asseguradora per a vehicles clàssics Classic Cover. (Aquesta zona té les places limitades, pel que és convenient realitzar les inscripcions com més aviat millor a través de la pàgina web www.eventosmotor.com).
  • Venda anticipada d’entrades o en taquilla: a través de la plataforma per internet Ticketea.es poden comprar les entrades, bé anticipadament, bé els mateixos dies de la mostra, i estalviar-se així les cues. L’entrada general costa 8 euros, amb menors de 10 anys gratuït.
  • Sorteig d’estada en un balneari: el públic podrà participar en el sorteig d’una estada de cap de setmana en un hotel de 4 estrelles per a 2 persones al Balneari Caldes de Boí, en col·laboració amb les revistes Motociclisme Clàssic i Moto Clàssic. Per a això, han de dipositar la papereta que es lliura amb cada entrada general a l’urna habilitada. El sorteig tindrà lloc poc abans de la clausura de la fira.
  • Concentracions: OSSA (dissabte 30 a partir de les 10,00 h.), SEAT 1214 i 1430 (dissabte 30 a partir de les 10 h.), I SEAT 600 (diumenge 31 a partir de les 10 h.).
PROGRAMA

Divendres, 29
16,00 h. Obertura de portes
17,00 h. Inauguració oficial
17,15 h. Homenatge a Salvador Cañellas
20,00 h. Tancament de portes

Dissabte, 30
10,00 h. Obertura de portes
10,00 h. Concentració OSSA
10,00 h. Concentració SEAT 124 i 1430
12,00 h. Xerrada-Col·loqui Eduard Giró
17,00 h. Homenatge a Unitat Moto Alpina – Creu Roja Barcelona
18,00 h. Presentació de l’AJR Bultaco Astro 4T
20,00 h. Tancament de portes

Diumenge, 31
10,00 h. Obertura de portes
10,00 h. Concentració SEAT 600
18,30 h. Sorteig de l’estada al Balneari de Boí
19,00 h. Tancament de portes


X