La Farga Congress, seu de la Trobada
La Farga és aquest divendres, 1 de desembre, seu de la X Trobada Estatal d’Aprenentatge Servei (ApS) i del lliurament de la III edició dels Premis ApS, que organitzen la Xarxa Espanyola d’Aprenentatge Servei —a la qual pertany el Centre Promotor d’Aprenentatge Servei de Catalunya— i l’Ajuntament de L’Hospitalet, amb la col·laboració de l’editorial Edebé i la Fundació Educo. També hi donen suport diverses empreses, entitats socials i institucions: Obra Social “la Caixa”, DKV Seguros, CENEAM, Fundació Princesa de Girona, ACIDH, Fundación Anabella, Mullor SA i Abacus.
La Xarxa ha escollit L’Hospitalet per aquesta celebració tenint en compte la important implantació de l’ApS en els centres educatius, entitats, equipaments i serveis de la ciutat; per la coordinació de la xarxa temàtica ApS de la Xarxa Estatal de Ciutats Educadores i, també, pel premi internacional rebut, ara fa un any, de la Xarxa Internacional de Ciutats Educadores en reconeixement al seu impuls i a la seva trajectòria. Aquest curs s’estan desenvolupant a L’Hospitalet 126 iniciatives ApS, en les quals participen més de 1.600 alumnes de 34 centres educatius, en col·laboració amb unes 39 entitats socials i educatives.
L’alcaldessa, Núria Marín, ha fet la benvinguda a la jornada juntament amb la presidenta de la Red Espanyola d’ Aprenentage i Servei, Roser Batlle, i el diputat d’Educació, Rafael Homet. Núria Marín ha destacat “el model educatiu de L’Hospitalet, de suma i de treball col·lectiu amb les entitats ciutadanes”. I ha afegit que “el projecte d’aprenentatge i servei, és un model d’èxit a la ciutat”.
S’han lliurat els Premis ApS 2017. Aquest any s’han presentat 244 projectes, un 40% més que l’any passat, i de totes les comunitats autònomes. Per nivells educatius la distribució ha estat: 27%, primària; 54%, secundària, i 19%, formació professional.
Les Comunitats Autònomes representades
Per comunitats autònomes que han participat: Andalusia (27 projectes), Aragó (10 projectes), Astúries (18 projectes), Canàries (3 projectes), Cantàbria (9 projectes), Castella-la Manxa (7 projectes), Castella i Lleó (8 projectes), Catalunya (74 projectes, dels quals 12 projectes són de L’Hospitalet), Extremadura (4 projectes), Galícia (5 projectes), Illes Balears (2 projectes), La Rioja (6 projectes), Comunitat de Madrid (19 projectes), Múrcia (5 projectes), Navarra (3 projectes), Melilla (1 projecte), País Basc (15 projectes) i Comunitat Valenciana (28 projectes).
D’aquests, s’han premiat 11 projectes: CP Xove (Gijón); IES Cardenal Cisneros (Madrid); ASPRONA (Almansa); Secretariat de Sants, Hostrafrancs i la Bordeta; CIP-FIP Sakana (Alsasua); Colegio Sagrados Corazones (Torrelavega); CEIP Marchena i CEIP Juan XXIII Marchena; Colegio La Corolla (Gijón); Escola Font d’en Fargas i Fundació Els 3 Turons (Barcelona); IES Via de la Plata (Casar de Cáceres), i IES Jovellanos (Gijón).
A més, també han quedat vuit projectes finalistes: IES Avelina Cerra del municipi de Ribadesella; Col·legi Mare de Déu dels Àngels de Barcelona; els instituts Rubió i Ors i Europa de L’Hospitalet, i Montgròs de Sant Pere de Ribes; Florida Grup Educatiu de València; IES Barrio de Bilbao de Madrid; Colegio Safa-Grial de Valladolid i Asociación APES d’Ourense.
Posteriorment s’ha celebrat la taula del diàleg amb la intervenció de Josep M. Puig, catedràtic de la Universitat de Barcelona; Ángel Viveros, alcalde de Coslada, i Jaume Graells, tinent d’alcaldia d’Educació de L’Hospitalet.
A la tarda es fan les dues taules d’experiències ApS amb els nois i les noies i el professorat dels centres premiats, que exposaran els seus projectes. Al final de la jornada es lliura el Premi Ciutat de L’Hospitalet, que reconeixerà un projecte d’aprenentatge servei realitzat als centres de L’Hospitalet.
Finalment en aquest jornada no ha pogut assistir, com estava anunciat, i per raons personals Federico Mayor Zaragoza, que havia de pronunciar una conferència.