El conseller El Homrani anuncia la creació de la Llei de Concertació Social
La presidenta de la Taula del Tercer Sector Social, Francina Alsina, ha fet la lectura del manifest ‘Desigualtats socials, solucions locals’ a la cloenda del 6è Congrés del Tercer Sector Social que s’ha celebrat a La Farga Centre d’Activitats els dies 21 i 22 de novembre.
En el document, les entitats socials observen amb preocupació i constaten com “les desigualtats globals provoquen desigualtats locals”. En aquest sentit, aquestes entitats reclamen un “municipalisme fort” i reivindiquen que els governs locals tinguin més competències, recursos i suports per fer front als reptes socials propis de la urbanització, agreujats per la globalització, com la cronificació de la pobresa (infantil, feminització de la pobresa, pobresa energètica i malnutrició), la greu problemàtica d’accés a un habitatge digne i assequible, el fenomen migratori o la gentrificació, entre altres. Una demanda que respon a un debilitament local i nacional per “la concentració i recentralització del poder”.
El manifest també fa èmfasi en la importància d’enfortir les relacions entre les Administracions locals i les entitats socials, com a aliança clau per desenvolupar conjuntament polítiques socials i projectes estratègics que generin cohesió i igualtat des de la proximitat i la quotidianitat. “Els governs locals tenen possibilitat de fer més coses, d’estar més a prop de les persones i de tenir capacitat per gestionar, conjuntament amb la societat civil i la ciutadania, respostes a aquests reptes socials”.
Llei de Concertació Social
D’altra banda en la clausura del congrés el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha anunciat que Catalunya disposarà d’una Llei de Concertació Social dels serveis d’atenció a les persones. El sector social reclamava des de feia temps un nou model de col·laboració públic-social que estableixi un marc de relació estable i permanent amb les entitats socials, d’acord amb les directives europees de contractació pública.
La normativa permet que el Tercer Sector i les empreses socials -amb vocació de servei públic i amb una major proximitat a la comunitat i al territori- siguin aliades prioritàries de l’Administració en la gestió dels serveis a les persones, cercant l’eficiència dels recursos públics i el màxim retorn social.
El Tercer Sector celebra l’anunci del conseller el Homrani perquè és un pas important per assegurar que l’atenció a les persones queda fora de la lògica mercantilista, per protegir els drets socials i per garantir la qualitat dels serveis i suports que reben les persones.